Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!

Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!
Οδηγός για το αλκοόλ της ΕΝΕΑΠ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Οδηγοί συγχωνεύσεων των ΝΠΔΔ των Δήμων

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς
Επικαιροποιημένος οδηγός για το AIDS

Eφηβική Παχυσαρκία

Eφηβική Παχυσαρκία
Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Το φαινόμενο BULLYING

Το φαινόμενο  BULLYING
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BULLYING ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Blog Archive

Blog Archive

Αναγνώστες

-

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνολικές προβολές σελ.

Flag Counter!

free counters
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ

Συμπεράσματα δημόσιας διαβούλευσης και προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού.
Η ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», στο πλαίσιο της αποστολής της ως Συνήγορος του Παιδιού, ενημερώθηκε για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και παραγόντων της πολιτικής ζωής, σε σχέση με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται για την ψυχική και τη σωματική υγεία των ανηλίκων, η χωρίς έλεγχο και εποπτεία πρόσβασή τους στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (internet stations ή internet-café).
Ερευνώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο Συνήγορος του Παιδιού διαπίστωσε ότι δεν υφίσταντο νομοθετικές προβλέψεις σε ισχύ, για την είσοδο και χρήση υπηρεσιών στα παραπάνω καταστήματα από ανηλίκους. Ο Συνήγορος είναι αντίθετος με μια γενική απαγόρευση της πρόσβασης ανηλίκων στα εν λόγω καταστήματα και της χρήσης των υπηρεσιών τους, οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να αξιοποιούνται θετικά για την εκπαίδευση, ενημέρωση, επικοινωνία και ψυχαγωγία του. Ωστόσο, έκρινε ότι πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας των ανήλικων χρηστών, έτσι ώστε να αποκομίζεται το μέγιστο των ωφελημάτων, με το ελάχιστο της διακινδύνευσης της ψυχοσωματικής υγείας και ομαλής ανάπτυξης και εξέλιξής τους. Κατά συνέπεια, ανέλαβε πρωτοβουλία για την περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος και τη διατύπωση θεσμικών προτάσεων, με γνώμονα τα δικαιώματα συμμετοχής και προστασίας των παιδιών.
Ο Συνήγορος του Παιδιού, στο πλαίσιο διαβούλευσης - ανοικτού διαλόγου έθεσε κατ’ αρχήν προς συζήτηση σε σύσκεψη προσκληθέντων φορέων (30.10.2008), έξι βασικά μέτρα προστασίας στα οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου (έως και 15 Οκτωβρίου 2009) να παρουσιάσουν άλλες ενδεχόμενες σχετικές προτάσεις.
Τα έξι αυτά βασικά μέτρα - προτάσεις έχουν ως ακολούθως:
1. Καθιέρωση της υποχρεωτικής έγγραφης έγκρισης των γονέων/κηδεμόνων των ανηλίκων κάτω των 14 χρόνων για την πρόσβαση στα ίντερνετ καφέ και τη χρήση των υπηρεσιών τους
2. Απαγόρευση της πρόσβασης σε αυτά ανηλίκων κάτω των 16 χρόνων κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες
3. Καθιέρωση συστήματος χρονοχρέωσης για ανηλίκους, με μέγιστο χρόνο χρήσης υπηρεσιών την ημέρα (ανά 24ωρο) 8
4. Θεσμοθέτηση ειδικής διαδικασίας ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας στα καταστήματα ίντερνετ καφέ
5. Καθιέρωση κριτηρίων και διαδικασίας πιστοποίησης καταστημάτων «φιλικών στα παιδιά», με κατάλληλο πλαίσιο και περιβάλλον χρήσης για ανηλίκους (π.χ. αυτοδέσμευση μέσω κώδικα δεοντολογίας, με χρήση φίλτρων, απαγόρευση καπνίσματος, ξεχωριστούς χώρους για ανηλίκους, παρουσία και επίβλεψη από κατάλληλα εκπαιδευμένους ενηλίκους κ.ά.)
6. Εκστρατείες ενημέρωσης, ιδίως με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, για την εφαρμογή όλων των μέτρων που τελικά θα ληφθούν σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Μετά από μελέτη της ισχύουσας νομοθεσίας, εκθέσεων, επιστημονικών ερευνών και στοιχείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θεώρησε ότι χρειάζεται να ξεκινήσει σχετική δημόσια διαβούλευση. Έθεσε καταρχήν προς συζήτηση σε σύσκεψη προσκληθέντων εκπροσώπων υπουργείων, της Βουλής, φορέων, σωματείων, οργανώσεων και ειδικών για το θέμα (στις 30.10.2008), έξι βασικά μέτρα προστασίας
(σχετικά με την γνώση και έγκριση των γονέων, τη χρονοχρέωση και τις ώρες παραμονής, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, και τις αναγκαίες εκστρατείες ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού), στα οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν άμεσα. Κλήθηκαν επίσης να παρουσιάσουν σε βάθος χρόνου, άλλες ενδεχόμενες σχετικές προτάσεις, στο πλαίσιο «ανοικτής» ηλεκτρονικής πρόσκλησης για την κατάθεση σχετικών προτάσεων, προς κάθε ενδιαφερόμενο .
Ο «ανοικτός διάλογος» ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009. Ο Συνήγορος του Παιδιού ακολούθως συνέταξε κείμενο στο οποίο περιέλαβε το βασικό περιεχόμενο και τα συμπεράσματα της διαβούλευσης, όπως και τις προτάσεις που προέκυψαν από αυτήν. Το κείμενο αυτό απεστάλη στα συναρμόδια Υπουργεία και στη Βουλή των Ελλήνων για τις περαιτέρω ενέργειές τους. Στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στους φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση και δημοσιοποιείται μέσω του ιστοχώρου της ανεξάρτ ητης αρχής, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του θέματος.


ΠΗΓΗ Συνήγορος του Παιδιού
http://new.synigoros.gr/resources/internet_cafe_protaseis_iounios_-teliko_2010--2.pdf

0 σχόλια: