Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!

Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!
Οδηγός για το αλκοόλ της ΕΝΕΑΠ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Οδηγοί συγχωνεύσεων των ΝΠΔΔ των Δήμων

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς
Επικαιροποιημένος οδηγός για το AIDS

Eφηβική Παχυσαρκία

Eφηβική Παχυσαρκία
Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Το φαινόμενο BULLYING

Το φαινόμενο  BULLYING
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BULLYING ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Blog Archive

Blog Archive

Αναγνώστες

-

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνολικές προβολές σελ.

Flag Counter!

free counters
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Καταλήψεις σχολείων. Αναφερόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών και διάπραξη αυτοφώρων εγκλημάτων σε αυτά. Προστασία μαθητών και δημόσιας περιουσίας.

«Οι αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες μας, διενεργούν πεζές και εποχούμενες περιπολίες (Τάξης και Ασφαλείας), πέριξ των σχολείων και σχολικών συγκροτημάτων, καθόλο το 24ώρο, προβαίνοντας σε ελέγχους υπόπτων οχημάτων και ατόμων.

Παράλληλα, οι Υπηρεσίες μας, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων, στους οποίους έχει επισημανθεί η σημασία της άμεσης ενημέρωσης των Υπηρεσιών μας σε περίπτωση που διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις από μαθητές ή εξωσχολικά άτομα στον ευρύτερο χώρο των σχολείων και σχολικών συγκροτημάτων, καθώς και η σημασία της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους σε περίπτωση που απαιτηθεί η μετάβαση αστυνομικών δυνάμεων σε αυτά».

Την παραπάνω απάντηση έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε ερώτηση που κατέθεσαν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου,

ο Βουλευτής Β΄ Πειραιώς του ΛΑ.ΟΣ Γιώργος Ανατολάκης και ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης.

Ειδικότερα η απάντηση του κ. Παπουτσή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ : Καταλήψεις σχολείων. Αναφερόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών και διάπραξη αυτοφώρων εγκλημάτων σε αυτά. Προστασία μαθητών και δημόσιας περιουσίας. Ενέργειες Υπηρεσιών.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 348/ 10-10-2011 και 361/ 10-10-2011.

Σε απάντηση των ανωτέρω ερωτήσεων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γ. ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ και Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ σε ό,τι μας αφορούν, σας γνωρίζουμε ότι οι καταλήψεις των σχολείων και οι ειδικότερες εκφάνσεις του, αποτελούν ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα και η οποία προσέγγιση και εν γένει χειρισμός του επιβάλλεται να πραγματοποιείται είτε από τους κατά περίπτωση αρμόδιους και φορείς είτε με τη συνεργασία αυτών. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα αμιγώς αστυνομικού ενδιαφέροντος, ούτε είναι ορθόν να επιδιώκεται η όποια λύση των αναφερομένων προβλημάτων με αστυνομικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό έχει διαταχθεί να ενεργεί και το προσωπικό των αρμοδίων Υπηρεσιών μας με γνώμονα τη νομιμότητα και στόχο τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών ακώλυτης διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με σεβασμό στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων, στην προστασία αυτών και ιδίως των νέων, καθώς και της δημόσιας περιουσίας, στην περιφρούρηση του κύρους των θεσμών, προς διασφάλιση της κοινωνικής ομαλότητας και γαλήνης.

Ειδικότερα, το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων αποτελεί αντικείμενο στοχοθέτησης τόσο του 4ετούς Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος κατά των Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας (2009-2012) όσο και στο πλαίσιο της Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (2010-2014). Στο πλαίσιο δε αυτό το Υπουργείο μας, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της θυματοποίησης, αλλά και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, αξιοποιεί τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη στατιστική και εγκληματολογική ανάλυση των στοιχείων που κατέχει, των σχετικών με τα αίτια και τις τρέχουσες τάσεις και λαμβάνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών συγκαταλέγονται :
Η έκδοση διαταγών και οδηγιών προς τις αστυνομικές Υπηρεσίες για σχεδιασμό, οργάνωση, συντονισμό και ανάπτυξη δράσεων στον προληπτικό τομέα για να αποτραπεί η παραβατική συμπεριφορά των ανηλίκων, κυρίως στους φυσικούς χώρους, όπως στα σχολεία.
Η ίδρυση Ειδικών Υπηρεσιών Ανηλίκων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο.
Ο προγραμματισμός και η πραγματοποίηση σεμιναρίων και ευαισθητοποίηση του αστυνομικού προσωπικού σε θέματα πρόληψης και καταστολής της νεανικής παραβατικότητας.
Η ανάπτυξη επαφών και συνεργασίας με συναρμόδιους, για θέματα ανηλίκων, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς.
Οι εξειδικευμένες δράσεις για ανηλίκους με στόχο, κυρίως, την προστασία τους από τα ναρκωτικά, την αποτροπή συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες και την προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
Η επιτήρηση, μεταξύ άλλων, χώρων που συχνάζουν οι ανήλικοι και των σχολείων, με συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους λοιπούς φορείς (σχολικές κοινότητες, συλλόγους κ.α.) για τη λήψη αναγκαίων μέτρων, με στόχο την ασφάλεια και προστασία των μαθητών και των σχολείων.
Η διοργάνωση εκδηλώσεων για τα ναρκωτικά και άλλες μορφές εγκληματικότητας σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες (Δήμους, σχολεία, συλλόγους γονέων κ.α.) με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της νεολαίας.

Στα πλαίσια της πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, οι αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες μας, διενεργούν πεζές και εποχούμενες περιπολίες (Τάξης και Ασφαλείας), πέριξ των σχολείων και σχολικών συγκροτημάτων, καθόλο το 24ώρο, προβαίνοντας σε ελέγχους υπόπτων οχημάτων και ατόμων.

Παράλληλα, οι Υπηρεσίες μας, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων, στους οποίους έχει επισημανθεί η σημασία της άμεσης ενημέρωσης των Υπηρεσιών μας σε περίπτωση που διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις από μαθητές ή εξωσχολικά άτομα στον ευρύτερο χώρο των σχολείων και σχολικών συγκροτημάτων, καθώς και η σημασία της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους σε περίπτωση που απαιτηθεί η μετάβαση αστυνομικών δυνάμεων σε αυτά.

Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στα αναφερόμενα περιστατικά, σας πληροφορούμε ότι, την 06-10-2011 και περί ώρα 01,30΄ ενημερώθηκε από το Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, σχετικά με τη διακομιδή σε αυτό σε λιπόθυμη κατάσταση, 2 ατόμων από το 4ο Γ.Ε.Λ. της πόλης, ήτοι μιας ανήλικης μαθήτριας του εν λόγω σχολείου και ενός ενήλικα “εξωσχολικού”. Στους προαναφερόμενους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθαν μετά την παρέλευση

λίγων ωρών από το Νοσοκομείο. Άμεσα, στο πλαίσιο της προανάκρισης, εκδηλώθηκαν οι απαραίτητες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες, όπως αυτές ρητά καθορίζονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.) και ο ανωτέρω ενήλικας, μετά της σχηματισθείσας σε βάρος του ποινικής δικογραφίας, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ο οποίος τον παρέπεμψε στον Ανακριτή, ενώ στη συνέχεια διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

Επίσης, την 09-10-2011, στον προαύλιο χώρο σχολείου [γυμνάσιο] στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, συνελήφθησαν για παράβαση των άρθρων 45 & 333 Π.Κ. (Απειλή) και του ν. 2168/1993 “Περί όπλων” 5 ανήλικοι, καθότι απείλησαν μαθητές με όπλο, προκειμένου να εισέλθουν στο σχολείο. Επίσης, συνελήφθησαν 4 γονείς αυτών, για παράβαση του άρθρου 360 Π.Κ. “Παραμέληση εποπτείας ανηλίκων”.

Πλέον αυτών, κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου, από όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες σχεδιάζεται και εφαρμόζεται πλέγμα αστυνομικών δράσεων, ώστε να καλύπτονται επιμέρους τομείς τροχαίας, τάξης και ασφάλειας που κρίνονται αναγκαίοι για την προστασία των μαθητών και την αποτροπή των παραγόντων εκείνων που οδηγούν στη θυματοποίησή τους ή προκαλούν την παραβατική συμπεριφορά τους.

Ειδικότερα, κατά το έτος 2010, από τις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια 472 διαλέξεις σε σχολεία - φροντιστήρια και 194 ενημερώσεις – εκπαιδεύσεις για τα ναρκωτικά και άλλες μορφές εγκληματικότητας, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν 13.852 έλεγχοι πέριξ σχολικών χώρων και 18.579 έλεγχοι άλλων χώρων που συχνάζουν ανήλικοι (αλσύλλια, πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις), καθώς και μία σειρά από άλλες εξειδικευμένες δράσεις για την προστασία τους από τα ναρκωτικά, την αποτροπή συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες, αλλά και την προστασία τους από ενδεχόμενη θυματοποίηση.

Τέλος, προς τις Υπηρεσίες μας έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες για περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού τους, για την προστασία των ανηλίκων από τη μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών και αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και για στενότερη συνεργασία με τους πολίτες και όλους τους φορείς, αφού είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση του εν λόγω κοινωνικού φαινομένου είναι μια διαδικασία που δεν εξαντλείται μόνο στον τομέα της αστυνομικής δραστηριότητας, αλλά απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων μας, Αρχών, πολιτών, τοπικών κοινωνιών, εκπαιδευτικής κοινότητας, συλλόγων κ.λπ.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 348/ 10-10-2011 και 361/ 10-10-2011.

0 σχόλια: