Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!

Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!
Οδηγός για το αλκοόλ της ΕΝΕΑΠ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Οδηγοί συγχωνεύσεων των ΝΠΔΔ των Δήμων

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς
Επικαιροποιημένος οδηγός για το AIDS

Eφηβική Παχυσαρκία

Eφηβική Παχυσαρκία
Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Το φαινόμενο BULLYING

Το φαινόμενο  BULLYING
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BULLYING ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Blog Archive

Blog Archive

Αναγνώστες

-

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνολικές προβολές σελ.

Flag Counter!

free counters
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η χρήση και η εξάρτηση των παιδιών από τα κινητά τηλέφωνα και η πρωτογενής πρόληψη

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν βασικό εργαλείο της καθημερινότητας μας. Σε πολλούς από εμάς είναι αδιανόητο να κυκλοφορήσουμε χωρίς αυτά καθώς είναι αναπόσπαστο τμήμα της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής.

Παρά την χρησιμότητά τους όμως τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να γίνουν τόσο εθιστικά όσο και η κατανάλωση έτοιμης τροφής ή το κάπνισμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση των ανθρώπων από τα κινητά μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι από ένα σύνολο ατόμων 19-45 ετών ο μέσος όρος μιλάει τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα στο κινητό και αρκετοί από αυτούς όταν δεν πραγματοποιούσαν κλήσεις ή δεν δακτυλογραφούσαν μηνύματα παρουσίαζαν συμπτώματα εξάρτησης όπως ανησυχία, νευρικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης και διαταραχές ύπνου.
Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά. Το 96% των παιδιών φαίνεται να έχει εξοικειωθεί με την ιδέα του κινητού τηλεφώνου από μικρή ηλικία (μετά το τέλος του δημοτικού), ενώ το 62% των παιδιών αυτής της ηλικίας διαθέτει καρτοκινητό, παρά τη σύσταση των ειδικών στους γονείς να μην αγοράζουν κινητά στα παιδιά τους πριν την ηλικία των 16. Όσον αφορά την εφηβική ηλικία τα μηνύματα μέσω κινητών αποτελούν τρόπο έκφρασης και το ίδιο το κινητό, σύμφωνα με τους εφήβους, καθορίζει το κοινωνικό status. Αν δεν προμηθευτούν τα τελευταία και πιο σύγχρονα μοντέλα της αγοράς ισχυρίζονται ότι δε νιώθουν αποδεκτοί.
Από την συνεχώς αυξανόμενη χρήση και κατάχρηση των κινητών, παιδιά και έφηβοι οδηγούνται στην εξάρτηση από ένα μηχάνημα που λειτουργεί ως ενδιάμεσο στην επικοινωνία τους με άλλα παιδιά ή με τους γονείς τους. Οι γονείς από την άλλη έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι "κοντά" στα παιδιά τους ελέγχοντάς τα μέσω του τηλεφώνου , αλλά την ίδια στιγμή τα παιδιά μπορεί να βρίσκονται όπου θέλουν, με όποιον θέλουν και να επικοινωνούν ανεξέλεγκτα με άτομα που δε γνωρίζουμε.
Ακόμα η κατάχρηση των κινητών τηλεφώνων έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της αντίληψης του χρόνου, με συνέπεια τα παιδιά να αδυνατούν να αξιολογούν το χρόνο τους και να προγραμματίζουν την καθημερινότητα τους. Άλλωστε όλες οι δραστηριότητες που συνεπάγεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου (ανταλλαγή SMS, εικόνων ή ήχων) απορροφούν πολύ χρόνο και ενέργεια που θα μπορούσε να είχε διατεθεί σε σχέσεις και δραστηριότητες πολύ πιο εποικοδομητικές (π.χ αθλητισμός, πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις, μουσική, παιχνίδι).
Τέλος δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι πολλοί ερευνητές προειδοποιούν για τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών στην υγεία (εγκέφαλος καρδιά, γεννητικά όργανα). Έχουμε σκεφτεί ποτέ πόσα κινητά είναι ανοιχτά σε μία αίθουσα διδασκαλίας επί ώρες όταν γίνεται μάθημα; Πολλοί το παρομοιάζουν με το παθητικό κάπνισμα με τη διαφορά ότι ο καπνός είναι άμεσα αισθητός ενώ οι ακτινοβολίες αόρατες.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πόσο σημαντικό είναι ως ενήλικες να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από την κατάχρηση του κινητού τηλεφώνου που από ένα μέσο διευκόλυνσης της καθημερινότητας μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα μέσο εξάρτησης.

ΠΗΓΗ : ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

0 σχόλια: