Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!

Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!
Οδηγός για το αλκοόλ της ΕΝΕΑΠ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Οδηγοί συγχωνεύσεων των ΝΠΔΔ των Δήμων

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς
Επικαιροποιημένος οδηγός για το AIDS

Eφηβική Παχυσαρκία

Eφηβική Παχυσαρκία
Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Το φαινόμενο BULLYING

Το φαινόμενο  BULLYING
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BULLYING ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Blog Archive

Blog Archive

Αναγνώστες

-

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνολικές προβολές σελ.

Flag Counter!

free counters
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα που μπορούν να μας μεταμορφώσουν σε Αϊνστάιν εν μια νυκτί..

Σύμφωνα με τον αυστριακό «γκουρού» της ψυχιατρικής και επικεφαλής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ουλμ δρ Μάνφρεντ Σπίτσερ, δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα που μπορούν να μας μεταμορφώσουν σε Αϊνστάιν εν μια νυκτί. Ο εγκέφαλός μας, άλλωστε, είναι σαν έναν αθλητή που χρειάζεται καθημερινή προπόνηση προτού τρέξει στον μαραθώνιο. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο, κατά τον δρα Σπίτσερ, πρέπει να αλλάξει ριζικά.

«Το τρικ για κάποιον που επιθυμεί να βελτιώσει τις ικανότητές του στην ανάγνωση
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

2η Κατανομή στους ΟΤΑ της ΣΑΤΑ έτους 2011 για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων.

Την αποφάση για την κατανομή μέρους των πιστώσεων της ΣΑΤΑ έτους 2011, ύψους 10.794.900,00 € που
αφορά στην επισκευή και τη συντήρηση σχολικών κτιρίων, στους ΟΤΑ της χώρας, σύμφωνα με τους συνημμένους πίνακες. Επισημαίνεται, ότι η κατανομή έγινε με κριτήρια τον αριθμό των τμημάτων των σχολικών κτιρίων κατά 30% και των μαθητών κατά 70%, σύμφωνα με στοιχεία σχολικού έτους 2007-2008 της «Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Για τον Δήμο Θερμαικού η 2η ΔΟΣΗ 2011 είναι 51.940,00 ευρώ .


ΠΗΓΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΔΑ: 45Ψ1Ν-8ΩΑ 27 Δεκεμβρίου 2011
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η άλλη άποψη 'Οι νέες τεχνολογίες στα σχολεία δεν πιστεύω ότι βοηθούν...'

Πολέμιος της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στα σχολεία, ο αυστριακός «γκουρού» της ψυχιατρικής και επικεφαλής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ουλμ δρ Μάνφρεντ Σπίτσερ γνωρίζει καλά ότι οι απόψεις του δεν είναι δημοφιλείς. Δεινός υποστηρικτής του μαυροπίνακα, των καλών εκπαιδευτικών και της πλούσιας βιβλιοθήκης, είναι της άποψης ότι πίσω από το σπρώξιμο των μαθητών προς αυτές δεν υπάρχει κανένα μαθησιακό όφελος παρά μόνο η αύξηση των κερδών των τεχνολογικών κολοσσών.
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Οι πενθήμερες εκδρομές γίνονται επταήμερες...

Τα συναρμόδια υπουργεία παρουσίασαν, σήμερα, την πρωτοβουλία προβολής και προώθησης της Ελλάδας ως προορισμού σχολικών εκδρομών, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «στη σχολική μας εκδρομή, πάμε Ελλάδα», που ουσιαστικά αλλάζει το πλαίσιο των σχολικών εκδρομών στη χώρα.

Η συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Τουρισμού και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποσκοπεί στην αναβάθμιση του θεσμού των σχολικών εκδρομών σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Επταήμερες οι εκδρομές

Μια πρώτη αλλαγή που μελετάται
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Με κουπόνια θα τρώνε οι άποροι μαθητές Σε τριακόσια σχολεία θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας τη νέα μορφή «συσσιτίων»

Σε τριακόσια σχολεία πανελλαδικά που ανήκουν στην κατηγορία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (περιοχές με αδύναμες οικονομικά οικογένειες) θα εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας την πολιτική του για τη νέα μορφή «συσσιτίων», με την παροχή κουπονιών για μικρογεύματα στις τάξεις.

Οι όροι και η προϋποθέσεις για τις μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές

Toυς όρους και τις προυποθέσεις για να πραγματοποιηθούν οι περίπατοι και οι μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές βάζει το υπουργείο Παιδείας με νέα απόφαση την οποία δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το esos. Βασική προυπόθεση για την πραγματοποίηση εκδρομής το υπουργείο θέτει και στη νέα απόφαση τη δήλωση συμμετοχής του 70% του αριθμού των μαθητών της τάξης ή του σχολείου, γεγονός που σημαίνει ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος , λόγω της οικονομικής κρίσης θα πραγματοποιηθούν ελάχιστες πολυήμερες μαθητικές εκδρομές με τεράστιες συνέπειες στον τουριστικό κλάδο. Ειδικότερα η νέα απόφαση του υπ. Παιδείας έχει ως εξής:
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εντονο στρες από το Δημοτικό Πανελλήνια έρευνα λέει ότι ένας στους τέσσερις 11χρονους υποφέρει από άγχος

Το έντονο στρες κυριεύει μαθητές ακόμη και του Δημοτικού. Οι υποχρεώσεις πολλές, ο ελεύθερος χρόνος ελάχιστος. Ο χρόνος των παιδιών είναι τόσο γεμάτος από σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες (μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, αθλητισμός κλπ) ώστε να μην υπάρχει ούτε λεπτό μέσα στην ημέρα για παιχνίδι. Και μιλάμε για παιδιά μόλις 11 και 12 ετών.

Τα αποτελέσματα από την Πανελλήνια Ερευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές το 2010 από ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής δείχνουν ότι ο ένας στους τέσσερις εντεκάχρονους και το 50% των 13χρονων και των 15χρονων αισθάνονται αρκετά ή πολύ πιεσμένοι από το σχολείο.

Χωρίς θέρμανση τα σχολεία

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν εκπαιδευτικοί αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε «κοινή γραμμή» για το θέμα της χρηματοδότησης των σχολείων.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης) κατήγγειλαν πριν λίγο ότι οι σχολικές επιτροπές σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν πάρει ελάχιστα χρήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε να αγοράσουν πετρέλαιο (ένας φόβος που εγκαίρως είχε επισημανθεί), ενώ την ίδια επισήμανση έκανε και η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ερευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία.

Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν από την Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.
ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ

Συμπεράσματα δημόσιας διαβούλευσης και προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού.
Η ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», στο πλαίσιο της αποστολής της ως Συνήγορος του Παιδιού, ενημερώθηκε για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και παραγόντων της πολιτικής ζωής, σε σχέση με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται για την ψυχική και τη σωματική υγεία των ανηλίκων, η χωρίς έλεγχο και εποπτεία πρόσβασή τους στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου (internet stations ή internet-café).
Ερευνώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο Συνήγορος του Παιδιού διαπίστωσε ότι δεν υφίσταντο νομοθετικές προβλέψεις σε ισχύ, για την είσοδο και χρήση υπηρεσιών στα παραπάνω καταστήματα από ανηλίκους. Ο Συνήγορος είναι αντίθετος με μια γενική απαγόρευση της πρόσβασης ανηλίκων στα εν λόγω καταστήματα και της χρήσης των υπηρεσιών τους, οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να αξιοποιούνται θετικά για την εκπαίδευση, ενημέρωση, επικοινωνία και ψυχαγωγία του.

Οι γονείς θα ενημερώνονται για την επιβολή προστίμων σε ανηλίκους που επιβιβάζονται χωρίς εισιτήρια σε λεωφορεία...

Οι γονείς θα ενημερώνονται για την επιβολή προστίμων σε ανηλίκους που επιβιβάζονται χωρίς εισιτήρια σε λεωφορεία, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη διερεύνησε αναφορά σχετικά με την αποστολή εξωδίκων εγγράφων από τον ΟΑΣΘ απευθείας σε ανηλίκους επιβάτες που δεν είχαν πληρώσει εισιτήριο σε λεωφορεία. Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, ο ΟΑΣΘ αποφάσισε να καταγράφεται η ιδιότητα του ανηλίκου από τους ελεγκτές, να ενημερώνονται οι γονείς και να ανανεώνεται η προθεσμία πληρωμής του προστίμου, χωρίς προσαύξηση, κατόπιν έγγραφης ειδοποίησης.
Αναλυτικά :

Δεν επιτρέπεται πλέον η επίδοση εγγράφων σε ανηλίκους, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Πολίτες κατήγγειλαν στον Συνήγορο του Πολίτη ότι δικαστικοί επιμελητές επέδιδαν σε ανηλίκους δικαστικά και εξώδικα έγγραφα που αφορούσαν τους γονείς τους, γεγονός που προξενούσε φόβο και ανασφάλεια στα παιδιά. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενέταξε τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη στο ν. 3994/2011, που τροποποίησε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ). Η σχετική διάταξη ορίζει ότι, αν ο παραλήπτης δεν βρίσκεται στην κατοικία του, το έγγραφο παραδίδεται σε ένα από τα ενήλικα άτομα, που συνοικούν μαζί του. Επιπλέον προβλέπεται ότι, σε περίπτωση θυροκόλλησης, το έγγραφο τοποθετείται εντός ενσφράγιστου φακέλου.

http://new.synigoros.gr/resources/keimeno-nomoy.pdf
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Αρ. Φύλλου 165 25 Ιουλίου 2011

Οι έξι οδηγίες του υπ. Παιδείας προς τα σχολεία για τους μαθητές «χωρισμένων» γονιών

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από εξέταση σημαντικού αριθμού υποθέσεων, τόνισε ότι ο εκπαιδευτικός, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν όταν οι γονείς ενός μαθητή αδυνατούν να υλοποιήσουν την υποχρέωσή τους για μεταξύ τους συνεργασία κατά την άσκηση του γονικού τους ρόλου, δεν θα πρέπει να ευνοεί τυχόν ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του γονέα, που ασκεί την επιμέλεια απέναντι στο παιδί-μαθητή.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας


Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.7/517/127893 με ημερομηνία (13/10/2010) και με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον του υπουργείου παιδείας, δίνεται εντολή στους Διευθυντές των
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσκληση ενδιαφέροντος σε Μαθητές, Φοιτητές, Γονείς, εκπαιδευτικούς και σχολικούς συμβούλους.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σεξ & Νέοι» εξέδωσε επικαιροποιημένο οδηγό για το AIDS (HIV, ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας).
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Επιστημονική Διημερίδα Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος

«Δια…Γνώσεις μια συνάντηση γονέων, δασκάλων και οικογενειακών θεραπευτών»
3- 4 Δεκεμβρίου 2011
Παιδαγωγική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αναλυτικά :
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011
10:00 - 11:30
• Kαλωσόρισμα από την Πρόεδρο της Συστημικής Εταιρείας Β.Ελλάδος κ. Κ. Πατρίκου
• Χρόνος και αντιλήψεις (βίντεο), Φανή Τριανταφύλλου, Ευφροσύνη Μουρελή.

Παράταση προθεσμίας υποβολής προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων

Παρατείνεται έως 9 Δεκεμβρίου 2011 η προθεσμία υποβολής σχεδίων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων στις τοπικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες έγκρισης των υποβληθέντων σχεδίων προγραμμάτων μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2011

ΠΗΓΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αρ.Πρωτ.: 137086/Γ7 29-11-2011