Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!

Το αλκοόλ είναι αλκοόλ!
Οδηγός για το αλκοόλ της ΕΝΕΑΠ

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Οδηγοί συγχωνεύσεων των ΝΠΔΔ των Δήμων

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς

Γ. Γραμματεία Νέας Γενιάς
Επικαιροποιημένος οδηγός για το AIDS

Eφηβική Παχυσαρκία

Eφηβική Παχυσαρκία
Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Το φαινόμενο BULLYING

Το φαινόμενο  BULLYING
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ BULLYING ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Blog Archive

Blog Archive

Αναγνώστες

-

Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Συνολικές προβολές σελ.

Flag Counter!

free counters
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Mε φειδώ οι αποβολές

Οδηγίες προς τα σχολεία σχετικά με τη διαδικασία με την οποία θα επιβάλλεται η ποινή της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος των μαθητών έστειλε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου (φωτ.). Αφορμή αποτέλεσε η εκτεταμένη χρήση της ποινής αυτής σε πολλά σχολεία, κυρίως της περιφέρειας. Το θέμα αναδείχθηκε έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, στην οποία επισημαίνεται ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται ορισμένες φορές χωρίς να ακολουθείται όλη η προβλεπόμενη διαδικασία.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

1.Θα πρέπει να τηρείται η υποχρέωση της προηγούμενης ακρόασης του ανήλικου και του κηδεμόνα, αφού έχει προηγηθεί έγγραφη ενημέρωσή τους προ πενθημέρου που θα αναφέρει τον τόπο, την ημέρα, την ώρα της ακρόασης και θα προσδιορίζει το αντικείμενο του μέτρου ή της ενέργειας.
2.Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι εκτελεστή διοικητική πράξη που υπόκειται στη διαδικασία έκδοσης που προβλέπεται για κάθε διοικητική πράξη. Επομένως, οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, για τη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων συντάσσεται πρακτικό από τον γραμματέα που επικυρώνεται από τον πρόεδρο του συλλόγου και στο οποίο θα πρέπει να μνημονεύονται ιδίως τα ονόματα και η ιδιότητα των παρισταμένων μελών καθώς και ο τόπος και χρόνος συνεδρίασης. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών αλλά στο πρακτικό θα πρέπει να καταχωρίζονται οι γνώμες και τα ονόματα των μελών που μειοψήφησαν. Δεν επιτρέπεται η λευκή ψήφος, η δήλωση “παρών” ή η αδικαιολόγητη αποχή.
3.Θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις για τον συγκεκριμένο μαθητή και αναλυτική αναφορά των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πριν από την υιοθέτηση της τελευταίας κατά σειρά κύρωσης.
4.Θα πρέπει να τηρείται ειδική και επαρκής αιτιολόγηση ως προς την αναγκαιότητα της ποινής. Σε περίπτωση που με την ίδια απόφαση τιμωρούνται με την ίδια ποινή περισσότεροι του ενός μαθητές, η αιτιολογία θα πρέπει να διαχωρίζεται για τον κάθε μαθητή χωριστά. Επίσης θα πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος μαθητής θα ωφεληθεί από την αλλαγή αυτή.
5.Η επιβολή της κύρωσης της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να μην περιορίζεται η παιδαγωγική αξία της επιβαλλόμενης κύρωσης και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του μαθητή.
Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

To νέο Δ.Σ. του Συλλόγου.

Στη 2η επαναληπτική τακτική Γενική Συνέλευση συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. ως εξής:
1) Γεωργούλας Σταύρος
2) Ζαβέρκου Παναγιώτα
3) Δανιήλ Γεώργιος
4) Πλόσκα Λίτσα
5) Σιδηρόπουλος Χρήστος
Εντός των ημερών αναμένεται η αναδοχή των αξιωμάτων.
Επίσης αναδείχθηκε και η εξελεγκτική επιτροπή :
1) Μαυροσκάς
2) Τζίνα Μαρία
3) Παρασκευοπούλου Βιολέτα
Συγχαρητήρια και καλή δύναμη στο έργο σας.
Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Εκδήλωση για το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Επανομής και το Κ.Ε.Σ.Υ.Π. Θερμαϊκού οργανώνουν ενημέρωση με θέμα τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό την Τετάρτη 5 Μαϊου 2010 στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής.
Σάββατο 17 Απριλίου 2010

To εκπαιδευτικό σύστημα "πνίγει" τους εφήβους-Θεοδώρα Τσώλη

Για το καλό του, ξυπνά κάθε πρωί από τα χαράματα ώστε να προλάβει να είναι στην ώρα του στο σχολείο. Είναι πτώμα αφού έχει κοιμηθεί ελάχιστα το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να διαβάσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Για το καλό του, αφού τελειώσει το μάθημα στο σχολείο, έχει άλλα τρία ιδιαίτερα μαθήματα ως τη νύχτα. Για το καλό του, οι καθηγητές τού λένε ότι πρέπει πάση θυσία να βρει μια θέση στον... ήλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια «καραμέλα» πιπιλίζουν κάθε ημέρα και οι γονείς του υπενθυμίζοντάς του ότι, αν δεν καταφέρει να επιτύχει, τόσα χρήματα και τόσος κόπος θα πάνε χαμένα. Για να συμπληρώσουν ότι παίζει μεγάλο ρόλο και το«τι θα πει η κοινωνία, αρχίζοντας από τη γειτόνισσα που ο γιος της τα κατάφερε και μπήκε στη Νομική»(η γειτόνισσα βέβαια δεν αναφέρει ότι ο γιος της έχει ακόμη το πτυχίο Νομικής σε μια κορνίζα αναξιοποίητο). Είναι 17 ετών, σε μια ηλικία που η ζωή του ανοίγεται μπροστά του, και όμως εκείνος δεν βρίσκει ενδιαφέρον στο να ονειρευτεί το μέλλον του. Νιώθει θλίψη, νιώθει κούραση, νιώθει συνεχώς στενοχώρια. Εμφανίζει καταθλιπτικά συμπτώματα προτού καν ενηλικιωθεί. Και μπορεί η κατάθλιψη να αποτελεί συνήθως έννοια αλληλένδετη με την τόσο ιδιαίτερη φάση της ζωής που ονομάζεται εφηβεία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να της δίνουμε τη δέουσα σημασία. Διότι κάποιες φορές η κακοκεφιά των εφήβων που περνά στα... ψιλά για τους πολυάσχολους γονείς των σύγχρονων καιρών μας μπορεί να φθάσει ως και σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Γκρίζα μπουμπούκια...

Αυτό το καρέ αποτελεί ένα άκρως ρεαλιστικό κάδρο της ζωής ουκ ολίγων εφήβων στη χώρα μας. Ενα κάδρο στο οποίο κυριαρχεί το γκρίζο, όπως αποτυπώνουν δύο νέες ξεχωριστές μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών τις οποίες παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, ένας στους τέσσερις εφήβους που συμμετείχαν παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα για το μέλλον του. Η δεύτερη πάλι μελέτη δείχνει ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας στους εφήβους έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία εικοσαετία. Πίεση, στρες, στείρο εκπαιδευτικό σύστημα, ελπίδες (πολλές φορές φρούδες) για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση, γονείς στα πρόθυρα νευρικής και οικονομικής κρίσης, περίγυρος πάντα έτοιμος να κριτικάρει. Μια θηλιά γύρω από τον λαιμό παιδιών που στο άνθος της ηλικίας τους αισθάνονται να... μαραίνονται. Δεν θα μπορούσαν να ταιριάζουν περισσότερο οι στίχοι τουΓιάννη Μηλιώκα:«Για το καλό μου, για το καλό μου, ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου».

Ποσοστό των εφήβων που φθάνει το 26,2% παρουσιάζει καταθλιπτική συμπτωματολογία, όπως έδειξε μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού εντύπου «Community Μental Ηealth Journal» στις 7 Φεβρουαρίου με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίαΕλένη Λαζαράτου(συμμετείχαν επίσης οι κκ.Δ. Δικαίος,Δ. Αναγνωστόπουλος και ο ομότιμος πλέον καθηγητής κ.Κ.Σολδάτος).

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Λαζαράτου, η μελέτη διεξήχθη σε 713 μαθητές (396 κορίτσια και 317 αγόρια) ηλικίας 15 ως 18 ετών που φοιτούσαν σε τρία Λύκεια της Αθήνας (δύο Γενικά Λύκεια και ένα Τεχνικό) με βάση ειδική επιστημονική κλίμακα καταγραφής της κατάθλιψης. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα αποτελούν διαταραχή του συναισθήματος και εκφράζονται μεταξύ άλλων με λύπη, κακοκεφιά, μειωμένη όρεξη, μειωμένο ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση και συνεχή κούραση.

Κορίτσι, μέτρια μαθήτρια

Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν μάλλον προκαλούν... κατάθλιψη αφού κατεγράφη υψηλή συχνότητα καταθλιπτικής συμπτωματολογίας τόσο στα παιδιά Γενικού Λυκείου όσο και σε εκείνα του Τεχνικού. Συγκεκριμένα, συμπτώματα κατάθλιψης παρουσίασαν το 33,7% των κοριτσιών και το 16,1% των αγοριών που μελετήθηκαν. Ποιο ήταν όμως το «προφίλ» του εφήβου με καταθλιπτικά συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη; Οπως προέκυψε, η εικόνα του είναι συνήθως εκείνη ενός κοριτσιού που δεν έχει πολύ καλές επιδόσεις στα μαθήματα.

Οι ερευνητές σημειώνουν βέβαια ότι, με δεδομένη την εύθραυστη περίοδο της εφηβείας που πολλές φορές συνδέεται με εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων, δεν μπορούμε να πούμε πως όλοι αυτοί οι έφηβοι αντιμετωπίζουν σοβαρό παθολογικό πρόβλημα. Δεν μπορούμε όμως παράλληλα να παραβλέψουμε το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει πως η καταθλιπτική συμπτωματολογία στην εφηβεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαγνωσμένης κατάθλιψης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.alopsis.gr .
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Διάλεξη για τη δυσλεξία

Ο Δήμος Θέρμης και η ΄Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δήμου Θέρμης διοργανώνουν διάλεξη με θέμα:
Δυσλεξία (Μαθησιακές δυσκολίες-Διάσπαση προσοχής-Τεστ και μέθοδο Παυλίδη)
Ομιλητής:Γεώργιος Θ.Παυλίδης , καθηγητής μαθησιακών δυσκολιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010 ,6.00 μ.μ.,Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Θέρμης
Είσοδος Ελεύθερη
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς.

Μεταφορά μαθητών

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010
Χωρίς λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών η Θεσσαλονίκη


Δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι συμβάσεις της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με το ΚΤΕΛ, τους λεωφορειούχους και τα ταξί που έχουν αναλάβει τη μεταφορά μαθητών στη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα...


είναι να μην πραγματοποιούνται οι μεταφορές των μαθητών από σήμερα. H Νομαρχία Θεσσαλονίκης από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι το όλο θέμα είναι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά της απόφασης του οποίου έχει ασκήσει ήδη ένσταση, ενώ καταβάλει προσπάθειες ώστε από αύριο τα δρομολόγια των λεωφορείων που εξυπηρετούν μαθητές να ξεκινήσουν κανονικά.
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ημερίδα με θέμα: Η εκπαιδευτική αξιοποίηση του διαδικτύου.

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ευχές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Επανομής σας εύχεται Χρόνια Πολλά Κι Ευτυχισμένο το 2010 με υγεία κι ευλογία.